Domácí zabijačková huspenina

Nastal čas domácích zabijaček a s nimi i kopec zabijačkových dobrot, dnes to bude domácí huspenina a postupně přidám další zabijačkové recepty.


5.011x
160 min

Postup přípravy

Očistíme cibuli, mrkev, petrželový kořen, česnek a feferonku a omyjeme. Vepřové koleno, vepřové nožičky a kůže očistíme od chloupků a nečistot, omyjeme i s vepřovým pleckem a všechno vložíme do vhodného velkého hrnce.

Do hrnce přidáme očištěnou zeleninu v celku, přihodíme bobkové listy, celé černý pepř a celé nové koření, osolíme a zalijeme dostatečným množstvím studené vody. Přivedeme pomalu do varu a vaříme nepřikryté na nejnižším plameni se sotva znatelným čeřením i 5 a půl hodiny, dokud maso nezměkne.

Během vaření vodu už nedoléváme, do masa nepícháme, neotáčíme ho, žádnou pěnu nesbíráme, nebo se při pomalém vaření netvoří, vývar se pomalým vařením vyčeří sám. Když jsou maso i zelenina měkké, vybereme je do mísy, koleno i nožičky vykostíme. Všechno pokrájíme na menší kusy - maso, zeleninu a kůže a necháme vychladnout.

Vše rovnoměrně rozdělíme do umělohmotných misek s uzávěrem, také do pekáče, nebo hlubokých talířů. Umělohmotné misky se uzavřou, dají se dobře skladovat i přenášet k obdarovaným přátelům.

Z vývaru vyhodíme cibuli, česnek a koření. Pokud je třeba, vývar odmastíme, přecedíme přes husté síto do jiného hrnce. Vlažným vývarem zalijeme připravené maso, kůži a zeleninu v nádobách a necháme volně na stole vychladnout, až vznikne z vývaru hustý a čirý rosol a potom vložíme do chladničky.

Domácí zabijačkovou huspeninu servírujeme s octem a krajícem dobrého čerstvého domácího chleba. Před konzumací pokrájíme syrovou cibuli na kolečka a dáme na povrch huspeniny, kterou můžeme poprášit mletou sladkou paprikou a petrželovou natí.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Domácí zabijačková huspenina

Zpět na recept