Domácí tmavý chleba

Recept na jednoduchý chleba pečený doma v troubě.


4.118x
90 min
1×

Ingredience

0.5 lžičkycukr
1.5 lžícesůl
2 lžíceocet
42 gdroždí
0.5 lžičkykmín mletý
150 gpolohrubá mouka
1 lžičkakmín drcený
1.5 dlvoda vlažná
0.75 kghladká tmavá mouka
4 lžíceolej stolní
1 špetkatimián
3 voda na ředění těsta

Postup přípravy

Hladkou tmavou mouku smísíme s polohrubou a vsypeme do větší mísy kde vytvoříme v mouce dva důlky. Do prvního dáme rozdrcenou kostku droždí a zalijeme směsí 1,5 dcl vody a 1/2 lžičky cukru. Do druhé pak dáme 1,5 lžíce sole, 1/2 lžíce mletého kmínu, 1/4 lžičky tymiánu , 2 lžíce octa, 4 lžíce oleje. Necháme 10 minut stát a vše začneme dokonale promíchávat v středně husté těsto, při tom si pomáháme přiléváním vlažné vody. Hotové těsto ponecháme 1/2 hodiny kynout v míse a potom jej znovu na pomoučeném válu prohněteme a opět ponecháme v míse 20 minut kynout. Po vykynutí, vyklopíme těsto na plech (nebo chebovou formu), potřeme vodou, lehce posolíme a pečeme 15 minut ve vyhřáté troubě na 250°C , poté stáhneme teplotu na 150°C a pečeme dalších 50 minut dozlatova. Po upečení chleba vyndáme (vyklopíme) a ihned znovu potřeme vodou, posypeme trochou kmínu a necháme vystydnout.
user-icon

autor DROBEK

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Domácí tmavý chleba

Zpět na recept
Druh jídla
Přílohy
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena