Domácí tmavý chleba

Recept na jednoduchý chleba pečený doma v troubě.


4.118x
90 min
1×

Postup přípravy

Hladkou tmavou mouku smísíme s polohrubou a vsypeme do větší mísy kde vytvoříme v mouce dva důlky.

Do prvního dáme rozdrcenou kostku droždí a zalijeme směsí 1,5 dcl vody a 1/2 lžičky cukru.

Do druhé pak dáme 1,5 lžíce sole, 1/2 lžíce mletého kmínu, 1/4 lžičky tymiánu , 2 lžíce octa, 4 lžíce oleje.

Necháme 10 minut stát a vše začneme dokonale promíchávat v středně husté těsto, při tom si pomáháme přiléváním vlažné vody. Hotové těsto ponecháme 1/2 hodiny kynout v míse a potom jej znovu na pomoučeném válu prohněteme a opět ponecháme v míse 20 minut kynout.

Po vykynutí, vyklopíme těsto na plech (nebo chebovou formu), potřeme vodou, lehce posolíme a pečeme 15 minut ve vyhřáté troubě na 250°C , poté stáhneme teplotu na 150°C a pečeme dalších 50 minut dozlatova.

Po upečení chleba vyndáme (vyklopíme) a ihned znovu potřeme vodou, posypeme trochou kmínu a necháme vystydnout.
user-icon

autor DROBEK


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Domácí tmavý chleba

Zpět na recept