Domácí tagliatelle s houbami a parmazánem

Není nad doma připravené vlastní těstoviny, chuťově a kvalitou ty z obchodu se s nimi nedají porovnávat. Podle receptu jsem tagliatelle připravila s kurkumou, houbami a parmazánem.


1.810x
30 min

Ingredience

5 lvoda
1 lžičkasůl do vody na vaření

směs

1 špetkasůl
1 kscibule
1 ksfeferonka
2 lžíceslunečnicový olej
200 gčerstvé žampiony
3-4 špetkyčerstvě mletý černý pepř
50 gdomácí uzená slanina
100 mlsladká smetana 33%

těsto

2 ksvejce
0.5 lžičkykurkuma
200 gpolohrubá mouka

na obalení

0.5 lžíceslunečnicový olej

na ozdobu

1 lžícepetrželová nať
20 gparmigiano regiano

podle potřeby

50 mlzachycená voda z vaření těstovin

Postup přípravy

Do mísy rozklepneme dvě vejce, pozor, nesolíme, přidáme kurkumu, proto tagliatelle budou mít krásnou žlutou barvu a jemně zemitou chuť. Nožem rozšleháme vaječnou směs, do které přidáme po troškách polohrubou mouku a postupně nožem mouku zapracujeme. Potom důkladně mícháme rukama na hladké tužší těsto, ne příliš tvrdé.

Kdo chce, může těsto udělat v robotu, dále zpracuje ručně. Mouku můžeme nasypat i na desku do kopečku a uprostřed vyhloubíme jamku, do které vlijeme rozšlehaná vejce s kurkumou a dále zpracováváme nožem a postupujeme stejně.

Z těsta vytvarujeme kouli, zabalíme do fresh fólie a na 1 hodinu odložíme odpočívat do chladničky, těsto se bude potom lehčeji válet. Těsto z chladničky vybereme, dáme na desku, zlehka pomoučníme, zploštíme a rovnoměrně vyválíme vždy od středu do stran. Přitom těsto vždy trošku pootočíme ve směru hodinových ručiček, až bude mít tloušťku asi 0,5 mm a necháme ho volně přeschnout asi 1 hodinu. Pokud je těsto dobře vypracované, netřeba ho během válení vůbec podsypávat moukou.

Kdo má strojek na těstoviny, může rozválet strojkem na požadovanou tloušťku. Přeschlé těsto jemně pomoučníme, aby se neslepilo. Těsto stočíme do ruličky, pokrájíme ostrým nožem na pásky o šířce asi 1 až 1,5 cm, více netřeba, během vaření značně zvětší svůj objem.

Vzniklá klubka rozložíme na desku, jemně pomoučníme a tyto domácí tagliatelle necháme zase volně přeschnout asi 1 hodinu. Klubka těsta vhodíme do dostatečně velkého množství vroucí osolené vody. Když voda znovu vře, promícháme a vaříme na al dente - asi 3 až 4 minuty, t.j. až vyplavou na povrch.

Těstoviny scedíme, ale neproplachujeme studenou vodou, aby si zachovaly svou chuť. Těstoviny necháme dobře odkapat na cedníku od vody a dáme do jenské mísy, aby zůstaly teplé a promastíme trochou oleje, aby se neslepily. Trochu vody, ve které se těstoviny vařily, zachytíme a odložíme.

V pánvi na rozehřátém oleji orestujeme na kostky pokrájenou cibuli do sklovita i s na jemno pokrájenou feferonkou, přidáme na kostky pokrájenou domácí uzenou slaninu, orestujeme zprudka spolu se žampiony pokrájenými na plátky, přidáme sladkou smetanu, necháme spolu provřít, osolíme, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem a ochutíme prolisovaným česnekem a citronovou šťávou.

Do pánve k této směsi přilijeme vodu zachycenou z vaření - asi 50 ml, necháme provřít, přidáme uvařené tagliatelle a za stálého míchání obracíme v připravené směsi a opékáme asi 10 minut. Tagliatelle krásně nasáknou všemi chutěmi a vodou z vaření, budou chutné a šťavnaté.

Horké tagliatelle rozdělíme na talíře a posypeme hoblinkami z parmezánu a posekané petrželové natě. Servírujeme s hlávkovým salátem anebo jiným jemným salátem, například z rajčat. Není nad domácí vlastnoručně připravené těstoviny, které jsou rychle uvařené a mnohem chutnější než ty koupené.

Domácí tagliatelle si můžeme připravit ve větším množství do zásoby a necháme je dobře vysušit rozložené na tácky, proto nepřidáváme sůl při přípravě těsta, aby těstoviny nenavlhly. Pokud je odložíme do spíže do vhodné nádoby, můžeme je mít kdykoliv po ruce. Pokud použijeme sušené tagliatelle, vaříme je o něco déle - asi 8 až 10 minut.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Domácí tagliatelle s houbami a parmazánem

Zpět na recept