Na domácí šunku použijeme 1 kg masa. Může být vepřové, kuřecí nebo krůtí. Maso nakrájíme na menší kousky a prosolíme. Kuřecí, krůtí nebo králičí maso můžeme prosolit normální solí, pak ještě přidáme cukr. Vepřové solíme rychlosolí (pragandou), po ní vepřové pěkně zčervená, cukr být nemusí. U bílého masa praganda není třeba, protože maso nám nezčervená. Přidáme vodu a dobře prohněteme, až se vytvoří lepkavá hmota.Též můžeme přidat různé koření podle chuti. Jednou jsem tak vytvořil šunku v podobě klobásy, ale o průměru šunkovaru.
Pak vložíme hmotu na domácí šunku do šunkovaru, který nejdříve vyložíme igelitovým sáčkem a dobře upěchujeme, tím vytěsníme všechen vzduch. Šunkovar vložíme do lednice na 2 dny uležet. Po dvou dnech vaříme domácí šunku od strejdy Pavla 2 hodiny při 80 °C.
Domácí šunku od strejdy Pavla po uvaření dobře vychladíme a podle chuti podáváme.