Z rukoly, slunečnicových semínek, česneku a oleje připravíme výborné pesto, které uchováme ve skleničce v lednici a používáme pro přípravu nejrůznějších pokrmů. Vyzkoušejte ho s kuřecími nudličkami a smetanou.
350 g | kuřecí prsa | |
100-150 ml | smetana na vaření | |
pesto | ||
---|---|---|
4-5 stroužků | česnek | |
4-5 hrstí | rukola | |
80 ml | olivový olej | |
slunečnicová semínka | ||
podle chuti | ||
sůl | ||
mletý černý pepř |
Nejdříve si připravíme pesto. Stroužky česneku oloupeme a spolu s očištěnou rukolou a semínky rozmixujeme do hladka. Během mixování postupně přiléváme olej, dokud nevznikne hladká pasta. Domácí rukolové pesto podle chuti osolíme a uchováme v ledničce. Kuřecí prsa očistíme, nakrájíme na nudličky, osolíme a opepříme. V míse je promícháme se lžící rukolového pesta a na horkém oleji ze všech stran opečeme dorůžova. Nakonec vše podlijeme smetanou a za stálého míchání krátce povaříme. Domácí rukolové pesto s kuřecími nudličkami podáváme s těstovinami a zeleninovými saláty.
Pesto na víc způsobů: Jak ho použít při vaření?
Pesto nebo Pesto alla genovese je zelená omáčka, jejíž hlavní složkou je bazalka. Kromě pesta bazalkového se můžeme setkat s omáčkou připravenou také ze špenátu, medvědího česneku či rukoly. Pojďme se podívat na samotnou přípravu, ale také chuťově vynikající recepty, kde pesto hraje významnou roli.
Ještě než se pustíme do přípravy domácích nebo kupovaných těstovin, je nutné vyrobit si jednoduché domácí pesto. Michal nikodem nás i Honzu Kuželku naučí, jak nato. Budeme potřebovat hmoždíř a suroviny, které jsou běžně k dostání v každém obchodě.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena