Domácí rohlíky podle Rosti

Recept na domácí rohlíky, na kterých si pochutnáte víc, než na kupovaných.


4.730x
75 min
7×

Postup přípravy

Nejdříve si zaděláme kvásek, do misky si dáme 100 ml vlažného mléka, lžičku cukru, špetku soli a špetku hladké mouky. Nadrobíme droždí a necháme kvasit.

Do větší mísy si přesejeme hladkou mouku, aby se provzdušnila, přidáme sůl a promícháme. Potom vlijeme vykynutý kvásek, přidáme olej, žloutek a zbylé mléko. Vypracujeme těsto, které zaprášíme moukou. Mísu s těstem přikryjeme utěrkou a dáme kynout. Můžete si toto těsto připravit i den předem, zabalit je do potravinářské folie a uložit do lednice.

Na druhý den, těsto vyndáme z lednice, necháme jej ovlažit, znova vypracujeme. Chceme li urychlit kynutí těsta, předehřejeme si troubu na 60-80 °C a dáme těsto na 20-30 min vykynout. Potom těsto rozdělíme na 3-4 díly, které rozválíme, rozdělíme na 4 díly, které srolujeme do tvaru rohlíků. Hotové rohlíky necháme asi 20 min. vykynout. Vyhřejeme si troubu na 180 °C, Potřeme vytvarované rohlíky rozšlehaným vajíčkem a posypeme podle chuti pekařskou solí, mákem nebo sezamovým semínkem. Pečivo by mělo být upečeno asi za 20 min.

Důležité rady od autora receptu:
1. Mléko na přípravu kvásku by mělo být tak teplé, abyste v něm bez problémů udrželi prst. Teplejší už by aktivní kvasnice zabilo.
2. Pokud chcete mít pečivo nadýchanější, mouku prosejte.
3. Do těsta můžete přidat jak rozehřáté máslo, tak olivový či obyčejný olej. Nezapomeňte včas zapnout troubu, aby byla správně rozehřátá.
4. Stejně tak můžete do trouby dát nakynout už hotové rohlíky, naběhnou doslova před očima.
5. Vytvarované rohlíky můžete potřít i vodou.
6. Jestliže se vám zdá, že rohlíky na povrchu zezlátly rychleji a minutka vyměřující dobu pečení se ještě zdaleka nechýlí ke konci, snižte teplotu trouby zhruba na 130 °C.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Domácí rohlíky podle Rosti

Zpět na recept