Domácí pečený čaj

Recept na přípravu domácího pečeného čaje pro zimní náladu.


4.713x
90 min

Ingredience

300 gcukr
2 dlrum
1 kscitron
10 kshřebíček
1000 govoce
0.5 lžičkybadyán
1 lžičkamletá skořice
0.5 lžičkymletý zázvor

Postup přípravy

Troubu předehřejeme na 160 °C. Sklenice důkladně omyjeme a opláchneme saponát. Sklenice necháme sterilovat v troubě asi 20 minut. Víčka dáme zvlášť do kastrolu s horkou vodou a 15 minut necháme probublat, aby byly sterilované. Sklenice necháme vychladnout, víčka necháme na čisté utěrce oschnout.

Ovoce na pečený čaj může být jakékoliv. Mohu vzniknout libovolné kombinace. Klasickou směsí je mix hrušek, jablek, skořice a dalšího koření.

Ovoce důkladně omyjeme a očistíme od veškerých vad. Jablka ani hrušky není třeba zbavovat slupek, naopak dají čaji lepší chuť. Všechno ovoce pokrájíme na velmi drobno. Přidáme cukr v poměru asi jedna třetina k hmotnosti ovoce.

V hmoždíři tlučeme asi 10 hřebíčků a prosejeme přes jemné síto. Přidáme lžičku skořice, půl lžičky mletého badyánu, půl lžičky mletého zázvoru a přilijeme 2 dl rumu. Nastrouháme kůru z jednoho citrónu a šťávu z něj vymačkáme do směsi. Všechny ingredience důkladně promícháme s ovocem a dáme do vyššího pekáče.

Ovoce s kořením pečeme v troubě při 230 °C asi 40 - 50 minut. Občas promícháme. Ovoce by mělo pustit šťávu a směs by neměla být příliš hustá. Sklenice plníme ještě teplou směsí. Ideální je pořídit si malé sklenice o velikosti pro jednu porci. Sklenice s pečeným čajem otočíme dnem vzhůru a necháme je takto vychladnout alespoň 30 minut. Sklenice uskladníme v temnu nebo v lednici.

Pečený čaj dáme do hrnku a zalijeme horkou vodou. Tento horký čaj vždy navodí vánoční atmosféru.
user-icon

autor cubeec


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Domácí pečený čaj

Zpět na recept
Druh jídla
Nápoje
Národní kuchyně
Česká
K příležitosti
Vánoční recepty

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.