Domácí obyčejný chléb

Nejlehčí verze chleba bez hnětení. Chléb je chutný, voňavý, měkký a zároveň křupavý. Recept je téměř bez práce a výsledek skvělý.


4.3362x
75 min
2×

Postup přípravy

Do mísy vsypeme polohrubou, hladkou a mouku na domácí chléb, osolíme a okmínujeme. Pak přidáme kvásek a vodu. Nemáme-li kvásek, dáme lžičku sušeného droždí. Promícháme jen tak, aby se směs spojila. Zakryjeme a necháme v klidu 12 hodin kynout. Pak těsto v míse jen promícháme a necháme podle času 3 - 6 hodin dál kynout.

Z pečícího papíru si vystřihneme kolo o průměru dna hrnce, ve kterém budeme chléb péct. Hrnec s poklicí vložíme do trouby, zapneme ji na 250 °C a 30 minut hrnec rozpalujeme. Obyčejný chléb jsem pekla v zapékacím hrnci z varného skla. Pak z hrnce sundáme pokličku, dovnitř vložíme pečící papír a s pomocí stěrky vlijeme těsto. Do trouby dáme kastrůlek s vodou. Pod pokličkou pečeme chléb 30 minut. Pak odkryjeme a dopékáme 15 - 25 minut podle toho, jak vybarvenou kůrčičku chceme. Je dobré nechat chléb chladnout na mřížce pod čistou utěrkou.

Domácí obyčejný chléb podáváme podle chuti.
user-icon

autor veraricna


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Domácí obyčejný chléb

Zpět na recept