Domácí kváskový chléb s odkladem kynutí

Tento kváskový chléb má tu výhodu, že jeho pečení se dá odložit na dobu, která vyhovuje zaměstnaným hospodyňkám a mohou ho mít po ruce na pečení v příhodnou chvíli a mít čerstvě upečený chléb.


2.719x
60 min

Postup přípravy

Večer před spaním připravíme v míse chlebový rozkvas smícháním kvásku, odstáté vlažné vody a žitné chlebové mouky. Všechno spolu dobře promícháme, aby nezůstala mouka suchá, potom přikryjeme fólií a necháme přes noc asi 8 hodin volně odpočívat venku na pultě v kuchyni při pokojové teplotě.

Do rána chlebový rozkvas značně zvětší svůj objem, přidáme mouky, asi 250 - 300 ml vlažné odstáté vody, v robotu zpracujeme na těsto jen tak, aby se spojilo, ale nevypracováváme. Do těsta vmícháme sůl, celý kmín, eventuálně jiné koření nebo semínka podle chuti. Těsto přikryjeme fólií a necháme asi 30 minut volně odstát, až se nastartují kvasné procesy. Znovu promícháme a přikryjeme fólií, odložíme do chladničky a odejdeme do práce.

Večer, když se vrátíme z práce, těsto z chladničky vybereme a vyklopíme na jemně poolejovanou desku. Polejovanými rukama těsto ponatahujeme a složíme jako obálku, poté upravíme do požadovaného tvaru. Vytvarovaný chléb vložíme nejlépe do ošatky anebo do námi zvolené vhodné nádoby či košíku.

Pokud ošatku nemáme, nádobu vyložíme pomoučněnou utěrkou, na utěrku položíme chléb a přikryjeme utěrkou. Já jsem zvolila podélnou oválnou jenskou mísu. Chléb jsem dala na teflonovou fólii, vložila jsem ho i s fólií do jenské mísy a chléb jsem přikryla vzdušnou utěrkou, aby povrch chleba neoschl. Chléb odložíme odpočívat do chladničky na celou noc.

Ráno bude chlebové těsto plné bublinek. Po vyjmutí z chladničky necháme těsto na pultě ohřát na pokojovou teplotu už z jenské mísy vyjmuté ven, jen na samotné fólii na desce. Zatím vložíme do trouby 2 plechy, jeden na pečení chleba do středu a druhý starý plech dáme na spodek trouby, ten bude později na horkou vodu na vytvoření páry. Trouby vyhřejeme i s oběma plechy na 250 °C na funkci horní a dolní pečení s ventilátorem. V rychlovarné konvici necháme ohřát 200 ml vody.

Chléb potřeme studenou vodou, přeložíme i s fólií na horký plech a vložíme do středu trouby, na starý plech na spodku trouby vlijeme vroucí vodu a dveře trouby rychle zavřeme, aby vzniklá pára zůstala v troubě. Při teplotě 250 °C chléb pečeme v páře prvních 15 minut, potom dolní plech vybereme, troubu krátce odvětráme, teplotu snížíme na 190 °C a chléb pečeme ještě 35 - 40 minut do požadované pěkné hnědé barvy a křupavé kůrky. Po 25 minutách pečení chléb položíme na spodní rošt, aby se propekl správně i vespod.

Upečený domácí kváskový chléb vybereme z trouby, potřeme zase studenou vodou, dáme na mřížku a přikrytý utěrkou necháme chléb úplně vychladnout a můžeme pokrájet na krajíce a konzumovat. Správnost propečení chleba poznáme poklepáním na kůrku chleba na spodku a na povrchu, pokud je zvuk dutý - bubínkový, chléb je správně propečený.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Domácí kváskový chléb s odkladem kynutí

Zpět na recept