Domácí chléb z Dobšic

Recept na chutný a trvanlivější domácí chléb.


5.06x
60 min

Postup přípravy

Kvásek připravený ze 300 g žitné mouky, 20 - 40 g kvasnic a asi 1 - 1,5 litru vody
necháme uležet 6 - 8 hodin. Kvásek by měl vypadat asi jako lívancové těsto.

Potom přidáme pšeničnou mouku nejlépe chlebovou. Mouky dáme tolik, aby se chleba moc nelepil. Orientačně v poměru 3:7, tedy na 300 g žitné asi 700 g pšeničné mouky. Těsto dochutíme kmínem, rozetřeným česnekem, solí a mletým černý pepřem. Vše přiměřeně podle chuti.

Z těsta vytvoříme bochníky a necháme je asi 3 hodiny kynout v ošatce na pečení.

Pečeme ze začátku 5 - 7 minut v troubě rozehřáté na 250 °C, pak pozvolna asi při 120 - 150 °C zhruba 40 minut. Při pečení můžeme potřít chleby vodou se solí a rozetřeným česnekem.

Domácí chléb z Dobšic necháme vychladnout a můžeme čerstvý a voňavý chléb krájet a podávat.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Domácí chléb z Dobšic

Zpět na recept