Vaření.czReceptyDomácí chléb z celozrnné mouky

Domácí chléb z celozrnné mouky

Recept na upečení chutného chleba doma v troubě.


4.662x
60 min
4×

Ingredience

1 lžičkacukr
1 lžičkasůl
20 gdroždí
500 gcelozrnná mouka

na potření

máslo

podle chuti

kmín
dýňová semínka
slunečnicová semínka
lněné semínko

podle potřeby

300 mlvlažná voda

Postup přípravy

Nejprve si připravíme kvásek. Asi polovinu z klasické kostky droždí rozdrobíme do malé misky, přidáme lžičku cukru moučka a tři lžíce vlažné vody. Kvásek necháme vzejít na teplém místě. Do mísy si dáme půl kila celozrnné mouky a přidáme lžičku soli. Do této směsi můžeme přidat podle chuti kmín, slunečnicová či dýňová semínka, lněné semínko apod. Poté přimícháme kvásek a vlažnou vodu. Vodu přidáváme postupně podle struktury těsta, mělo by být vláčné a trochu se lepit na ruce. Voda tedy nemusí být použita všechna! Vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Mezitím si vyhřejeme troubu asi na 200 - 220 °C. Připravíme si plech, na který rozprostřeme pečící papír. Těsto vyndáme z nádoby, ve které jsme ho nechali kynout a vytvarujeme chléb. Chléb z celozrnné mouky dáme na plech a ještě necháme chvilku odležet - těsto ještě trochu nabude. Po chvilce plech s chlebem vložíme do trouby a necháme trošku zatáhnout. Asi po deseti minutách chléb potřeme rozpuštěným máslem a vložíme zpět do trouby. Chléb je hotov, jakmile má typickou hnědou barvu. Domácí chléb z celozrnné mouky podáváme podle chuti jako přílohu k různým pokrmům a příležitostem.
user-icon

autor Lusha Vege

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Domácí chléb z celozrnné mouky

Zpět na recept
Druh jídla
Přílohy
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena