Recept na kvásek z hladké bílé chlebové mouky najdete
zde.
Z chladničky vybereme náš aktivní bílý chlebový kvásek a necháme ho na pultě přikrytý mikroténovým sáčkem volně ohřát na pokojovou teplotu asi 1 hodinu.
Potom kvásek přikrmíme 100 g hladké světlé chlebové mouky T 650 a 100 ml nesycené minerální vody, pořádně rozmícháme a našleháme kvásek vidličkou, aby se do něj dostalo co nejvíce vzduchu, odebereme z něj 250 g do mísy robotu a zbytek kvásku ve sklenici putuje uzavřený víčkem zpět do chladničky.
Odebraný kvásek v míse robota volně přikryjeme utěrkou a necháme ho při pokojové teplotě volně na pultě pracovat několik hodin, až se zdvojnásobí jeho objem a je plný bublinek s navinulou vůní, obyčejně se tak stane za 5 až 6 hodin.
Když se zdvojnásobí v míse objem našeho kvásku, přidáme k němu obě mouky, jednu zarovnanou lžíci soli a přilijeme 300 ml nesycené minerální vody. Robot s mísícím hákem zapneme na rychlost č. 1 a mísíme 10 minut, potom zvýšíme rychlost na stupeň č. 2 a mísíme ještě 4 minuty na této rychlosti, vznikne řídké hladké, ale dost lepivé těsto konzistence hustého litého těsta na halušky.
Povrch těsta jemně pomoučníme, mísu volně přikryjeme utěrkou a těsto necháme kynout 12 hodin při pokojové teplotě. Vykynuté těsto pomocí stěrky vyklopíme na silně pomoučněnou desku.
Těsto má charakter mokré, beztvaré, rozlézající se placky, kterou silně pomoučněnými rukama překládáme od okrajů do středu, složíme jako obálku, obrátíme spojem dolu a vytvarujeme z něho kulatý bochník tak, že okraje těsta podsouváme dolu dovnitř za stálého otáčení těsta.
Tento bochník vložíme spojem nahoru do ošatky vysypané chlebovou moukou, jemně pomoučníme vrch těsta, přikryjeme vzdušnou utěrkou a necháme chléb 2 hodiny kynout v teple.
Když chléb vykynul, přiložíme na ošatku teflonovou fólii, rychle obrátíme a chléb vyklopíme na fólii, potřeme studenou vodou a přeložíme na plech, který jsme vybrali z trouby vyhřáté na 230 °C na funkci horní a dolní ohřev s ventilátorem, kde byl plech vyhřívaný na této teplotě 30 minut.
Vrch chleba přikryjeme teflonovou fólií, vložíme péct do trouby, na spodek trouby dáme hrneček s horkou vodou, aby se vytvořila pára, pečeme asi 30 minut na 230 °C. Po této době snížíme teplotu trouby na 200 °C, odstraníme fólii a pečeme ještě 30 minut, až je kůrka vypečená do pěkné hnědé barvy a krásně do křupava.
Tento chléb můžete péct i v jenské míse s poklopem, litinovém hrnci s pokličkou anebo římském hrnci. Upečený chléb vybereme, potřeme studenou vodou a dáme úplně vychladnout na mřížku, až potom krájíme chléb na krajíce, nejprve však 4 hodiny po upečení chleba.
Chléb má měkkou nadýchanou vzdušnou střídku s početnými oky a výborně vypečenou křupavou kůrku. Chléb má úžasnou charakteristickou chuť a můžou ho i ti, kteří z jakýchkoliv důvodů nesmí pečivo s droždím.
Domácí chléb je domácí a takový nikdy v obchodě nekoupíme, zkuste si ho upéct doma sami a už nebudete kupovat chléb v obchodě. V Maďarsku přidávají do tohoto chleba na toto množství těsta ještě 1 lžíci lepku. Já jsem lepek neměla, pokud máte tu možnost, přidejte k mouce i lepek.