Dobrý bramborový chléb

Chléb pečený v troubě, v pekáči i srnčím hřbetu.


4.725x
60 min
1×

Ingredience

1 lžícecukr
3 lžičkysůl
3 lžičkykmín
4 dkgdroždí
1 kghladká mouka
0.5 lvlažná voda
2 ksbrambory vařené ve slupce

na potření

vlažná voda

Postup přípravy

Do mísy s moukou rozdrobíme droždí, zalijeme vlažnou vodou a necháme 20 minut kynout. Po vykynutí přidáme sůl, kmín, najemno nastrouhané brambory, zaděláme tužší těsto a necháme kynout 30 minut. Vykynuté těsto propracujeme, vyválíme šišku, vložíme do vymazaného pekáče (36 x 22 cm) a necháme kynout. Při kynutí a před vložením do trouby chléb potíráme vlažnou vodou.

Bramborový chléb pečeme 10 minut na 250 °C, otevřeme troubu a chléb přikryjeme alobalem, aby se nespálil! Dál pečeme 30 minut na 200 °C. Po upečení chléb potřeme vlažnou vodou, hned vyklopíme z pekáče na prkénko a necháme vychladnout.

Tento chléb peču i ve dvou srnčích hřbetech (vyložených papírem na pečení), jen těsto nenecháme kynout v míse, ale rovnou v srnčích hřbetech. Pečeme 10 minut na 250 °C, zakryjeme alobalem a dál pečeme 20 minut na 200 °C. Je to rychlejší, menší plátky a stejně dobré!

Tipy navíc: Je-li chléb upečený, zjistíme píchnutím špejle. Po upečení chléb potřeme vlažnou vodou, aby byl lesklý. Tento chléb dělám i bez brambor a je také dobrý.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Dobrý bramborový chléb

Zpět na recept
Druh jídla
Přílohy
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.