Dobré domácí dalamánky

Recept na domácí pečivo.


3.79x
90 min

Ingredience

1 lžičkasůl
350-400 mlvoda
30 gdroždí
1 špetkacukr krupice
450 ghladká mouka
1 lžícecelý kmín
0.3 ksstarý chléb

na potření

1 lžičkaocet

na ozdobu

2 lžícehrubozrnná sůl
celý kmín

Postup přípravy

Chléb namočíme do 350 - 400 ml vody. Rukama promačkáme a nasáknutý chléb rozmixujeme do hladké kaše. Do mísy dáme mouku, sůl, kmín a špetku cukru. Přidáme 3/4 kostky droždí. V robotu nebo ručním mixerem s hnětacími háky vypracujeme těsto. Trvá to 12 minut. Poprášíme moukou a přikryté utěrkou necháme na teplém místě hodinu kynout. Z vykynutého těsta na vále vypracujeme 16 dalamánků. Přesuneme na plech vyložený pečícím papírem, uděláme na každý 3 šikmé zářezy a opět necháme kynout, alespoň 1/2 hodiny. Dalamánky potřeme vodou s octem, posypeme kmínem a hrubou solí. Pečeme ve vyhřáté troubě na 250 °C asi 10 minut, poté teplotu snížíme na 190 °C a pečeme ještě asi 45 minut. Upečené domácí dalamánky necháme vychladnout na mřížce. Ještě vlažné jsou výborné, když je trháme, nekrájíme. Vynikající jsou s tvarohovou pomazánkou a ředkvičkami.
Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Dobré domácí dalamánky

Zpět na recept
Druh jídla
Přílohy
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena