Rohlíky nakrájíme a namočíme do mléka. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Hořčici, olej, pivo a mletou papriku promícháme. Touto směsí budeme sekanou později potírat. Slaninu nakrájíme na menší kostky. Česnek oloupeme a prolisujeme.
Nakrájenou slaninu vložíme do pánve a bez zbytečného oleje slaninu osmažíme, protože slanina sama pustí tuk. Ke slanině přidáme nakrájenou cibuli a smažíme dozlatova.
Mleté maso vložíme do mísy, přidáme odmočené a vyždímané rohlíky, slaninu s cibulí, prolisovaný česnek, hořčici, vejce, majoránku, tymián, sůl a pepř. Směs promícháme a podle potřeby přidáme strouhanku.
Když maso drží dobře pohromadě, přendáme maso na vál. Při zpracování si dáme záležet a s masem bouchneme párkrát o vál. Ruce si namočíme do studené vody a z masa vytvarujeme šišku.
Šišku přendáme do pekáčku, který si můžeme vyložit pečícím papírem, šišku potřeme připravenou směsí. Sekanou vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C. Nezapomínáme sekanou potírat a po čase obrátit.
Dobrou sekanou se slaninou podáváme s bramborovou přílohou, jak jsme zvyklí.