Uvaříme 2 vejce natvrdo. Tomu, kdo drží dietu, doporučuji vyloupnout a vyhodit žloutky. Je to sice škoda, ale žloutky obsahují zbytečně moc tuků a bílek samotný je v pomazánce také velice dobrý. Vejce nastrouháme nadrobno a zamícháme do sýru cottage bez příchuti.
Do směsi vajec a sýru cottage přistrouháme olomoucké tvarůžky. Maximálně doporučuji 60 g, při vyšší koncentraci může být pomazánka hodně slaná. Tvarůžky obsahují asi nejméně tuků a sacharidů, avšak pokud vám nevoní, můžete místo nich s klidem nastrouhat 20% (maximálně 30%) eidam, pokud vám více vyhovuje jemnější chuť, nebo madeland, pokud preferujete výraznější chuť.
Pro celkové zjemnění přidáme trochu nastrouhané okurky, ideálně nakládačky, která však nemusí být naložená. Čerstvá a křehká ze zahrádky je nejlepší. Pokud přidáte kyselou z láku, musíte počítat s nějakým nepatrným množstvím sacharidů navíc, ale to je zanedbatelné množství.
Vznikne nám přibližně 300 - 350 g pomazánky, přičemž na chleba mažeme vždy kolem 40 g. Tato porce obsahuje přibližně 31 kcal, 5,35 g bílkovin, 0,85 g sacharidů a pouze 0,64 g tuků.
Dietní sýrovou pomazánku s cottage dáme vychladit a podáváme s pečivem, ideálně žitným nebo slunečnicovým chlebem. Vše můžeme dozdobit kvalitní šunkou, pro hubnoucí doporučuji kuřecí nebo krůtí.