Připravíme si kabanos (nejlépe polský nebo podobný) a na množství můžeme i přidat.
Dno zapékací mísy vymažeme olejem nebo jiným tukem a na dno mísy nakrájíme plátky syrových brambor (1 - 2 vrstvy podle chuti). Kabanos nakrájíme na kolečka, vložíme do zapékací mísy a potřeme plnotučnou hořčicí, ale dobrá je i francouzská pálivá. Přidáme cibuli nakrájenou na tenká půlkolečka, posypeme nastrouhaným sýrem (čtvrtku si odložíme na později). Celý postup opakujeme dvakrát, pokud bude víc hladových, můžeme i třikrát.
Takto připravenou dědkovu baštu dáme do trouby a pečeme asi 50 minut při 250 °C. Po padesáti minutách zalijeme směsí rozšlehaných vajíček a čtvrtiny dávky strouhaného sýra a necháme v troubě ještě zhruba 10 - 15 minut dopéct.
Dědkovu baštu podáváme s čerstvým pečivem. Tento pokrm nemá chybu!