Cukety očistíme a nakrájíme podélně na plátky asi 1 cm silné. Osolíme a necháme 30 minut odpočívat.
Mezitím si připravíme těstíčko. Použijeme 1 velký bílek nebo 2 bílky z menších vajec. Mouku prosejeme do mísy a doprostřed uděláme důlek. Do něj nalijeme olej, přidáme vodu a vidličkou promícháme. Necháme také odstát 30 minut. Bílky ušleháme v pevný sníh a přidáme do těsta.
Cuketu osušíme kuchyňským papírem nebo utěrkou.
V pánvi s vyšším okrajem rozpálíme dostatečné množství oleje, aby se cukety fritovaly ponořené, nasáknou tak méně tuku. Cuketu napíchneme vidličkou a protáhneme v těstíčku z obou stran. Cukety ihned smažíme dozlatova (stačí asi
půl minuty z každé strany).
Cuketové řízky v křupavém těstíčku podáváme ihned jako chuťovku nebo jako hlavní jídlo s přílohou.