Cuketu omyjeme, oloupeme a podélně rozkrojíme. Zbavíme jí jader a měkké vnitřní části. Pak cuketu nakrájíme na větší kousky.
Kuřecí prsa očistíme a nakrájíme na větší kousky - shodné s kousky cukety. Posypeme je italskou směsí bylinek a pokapeme olivovým olejem. Dobře promícháme a necháme chvíli uležet.
Seříznuté a vodou omyté špejle přepůlíme (poloviční se vejdou do fritovacího koše při další úpravě). Na špejle napichujeme střídavě cuketu a kuřecí maso. Cuketou vždy kraje ukončíme, lépe drží na špejli. Také je vhodný větší poměr cukety než masa.
Připravené špízy obalíme v trojobalu - mouka, vejce, strouhanka.
Rozehřejeme si olej ve fritovacím hrnci a špízy usmažíme.
Cuketu na špejli servírujeme s vařeným bramborem a čerstvou zeleninou. Vhodný je také česnekový dresink nebo tzatziky.