Čufty z Dalmácie

Recept na velmi chutný a šťavnatý eintopf, ve kterém se malé placičky z ochuceného masa prokládají zeleninou a uzenou slaninou, poté se upečou v rajčatové šťávě.


3.014x
60 min

Ingredience

600 gbrambory
4 kskapie
5 lžicrajčatová šťáva
500 mlslepičí vývar
100 gmasitá uzená slanina

směs

3 stroužkyčesnek
1 lžičkasůl
1 ksvejce
5 lžicstrouhanka
1 svazečekpetrželka
1 lžičkamajoránka
1 kscibule
1 lžičkarozmarýn
1 lžičkabazalka
1 lžičkamateřídouška
1 lžičkaoregano
1 lístkymletá sladká paprika
2 lžícevepřové sádlo
1 lžičkačerstvě mletý černý pepř
600 gmleté maso mix
1 lžičkavres

podle potřeby

vepřové sádlo na vymazání

Postup přípravy

Do mísy dáme mleté maso, osolíme, okořeníme, přidáme vejce, orestovanou cibuli, prolisovaný česnek, na jemno posekanou petrželovou nať, bylinky, mletou sladkou papriku, dobře promícháme a zahustíme na tvárnou směs strouhankou. Směs necháme odpočinout, aby se dobře propojily všechny chutě.

Zatím pokrájíme na hrubší proužky domácí uzenou slaninu, očištěné brambory pokrájíme na kolečka o tloušťce 3 až 5 mm, čerstvou kapii zbavíme jádřince, semínek a žilek, omyjeme a pokrájíme na kolečka o tloušťce asi 1,5 cm.

Připravíme základ pro naší rajčatovou omáčku tak, že smícháme 5 lžic domácí rajčatové šťávy s 500 ml horkého domácího slepičího vývaru. Z masové směsi tvarujeme vlhkými rukama malé kuličky velikosti jako pingpongové míčky, které mezi dlaněmi zlehka zploštíme.

Zapékací mísu jemně vymastíme domácím sádlem a suroviny ukládáme na stojato za sebou v následujícím pořadí: brambor, čuftu, brambor, kapii, brambor, čuftu a pokračujeme, dokud nespotřebujeme připravené suroviny. Na vrch poklademe proužky uzené slaniny a přilijeme naši připravenou rajčatovou omáčkou.

Zapékací mísu přikryjeme alobalem a vložíme péct do trouby předehřáté na 180 °C na funkci horní a dolní ohřev s ventilátorem. Pečeme 40 minut, poté odstraníme alobal a dopečeme při stejné teplotě asi 20 minut odkryté.

Čufty z Dalmácie vybereme, postavíme horké na podložku na stůl a každý si svojí porci naservíruje na talíř sám. Jde o velmi chutné, šťavnaté a voňavé kořeněné jídlo, které se upeče v jedné nádobě.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Čufty z Dalmácie

Zpět na recept