Čorba - smetanová zeleninová polévka s masovými knedlíčky

Čorba je kyselá smetanová polévka se zeleninou a masovými knedlíčky, která je typická pro Sedmihradsko. Je velmi chutná, osvěžující a silná, recept má mnoho variant.


3.220x
75 min
1×

Ingredience

50 gmáslo
1 kscibule
1 ksceler
2.5 lvoda
3 ksmrkev
1 kskedlubna
1 ksbobkový list
1 svazekpetrželová nať
200 gmražený hrášek
6 kuličekcelý černý pepř
1 lžičkasušený estragon
3 kuličkycelé nové koření
200 mlsladká smetana 33%
2 kspetrželový kořen

směs

3 stroužkyčesnek
1 lžičkasůl
1 ksvejce
50 grýže
0.25 lžičkyčerstvě mletý černý pepř
0.5 lžičkymletá uzená paprika
500 gmleté vepřové plecko

podle chuti

sůl
citronová šťáva

Postup přípravy

K mletému masu přidáme sůl, čerstvě mletý černý pepř, mletou uzenou papriku, vejce, propláchlou rýži a prolisovaný česnek. Všechno spolu dobře promícháme a necháme odpočívat, než připravíme ostatní.

Cibuli očistíme a pokrájíme na malé kostky, kořenovou zeleninu na silnější kolečka (mrkev, petržel) nebo na malé kostky (celer, kedlubna). Petrželovou nať posekáme nadrobno a hrášek necháme rozmrazit ve studené vodě.

V hrnci na rozehřátém másle opražíme cibuli do sklovita, přidáme všechnu kořenovou zeleninu a za stáleho míchání necháme zeleninu zkaramelizovat. Potom přidáme celé nové koření, celý černý pepř, bobkový list, zalijeme studenou vodou (asi 2,5 litru), osolíme, přivedeme do varu, stáhneme plamen na střední a vaříme asi 15 minut.

Mezitím z masové hmoty rukama namočenými ve studené vodě vytvarujeme knedlíčky o průměru cca 3 cm, které vložíme do polévky a vaříme asi 30 minut na mírném plameni, přitom okořeníme estragonem. Na závěr přilijeme sladkou smetanu, necháme spolu jen projít varem, vypneme plamen, přidáme scezený hrášek a už nevaříme, protože hrášek dojde v horké polévce sám.

Hotovou polévku necháme chvilku odstát a ochutíme citronovou šťávou, která dodá polévce správný šmrnc a říz. Poté polévku posypeme petrželovou natí. Jde o velmi chutnou, sytou, silnou, vydatnou a osvěžující polévku, voňavou po česneku, uzené mleté paprice, estragonu a použitém koření s chutí zkaramelizované zeleniny a citronu, nakonec zjemněnou sladkou smetanou a máslem.

Čorbu - kyselou smetanovou zeleninovou polévku s masovými knedlíčky a uzenou paprikou podáváme horkou s čerstvě upečeným chlebem nebo čerstvě upečeným pečivem.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Čorba - smetanová zeleninová polévka s masovými knedlíčky

Zpět na recept