Vydatná a silná polévka s výraznou chutí a vůní. V klidu může nahradit i hlavní jídlo.
Hodnocení
4.3
/ 5 (11x)
Doba přípravy
45 min
Chutnalo
5x
Ingredience
Ostatní
Sůl2 špetky
Ocet1 lžíce
Brambory1/2 kg
Smetana600 ml
Celer1 ks
Mrkev4-5 ks
Petržel2 ks
Bobkový list8 ks
Polohrubá mouka1 lžíce
Králičí maso
Mletý černý pepř1 špetka
Celý černý pepř10 kuliček
Maggi koření1-2 lžíce
Celé nové koření10 kuliček
Postup přípravy
Do hrnce se studenou vodou vložíme přední nohy a hrudí králíka. Kdo chce, může dát i hlavu. Přidáme nakrájené brambory, kořenovou zeleninu. Taky vložíme koření, vše vaříme, až bude maso a zelenina měkká.
Potom opravdu jen trochu zahustíme polohrubou moukou a přidáme smetanu. Můžeme si rozhodnout sami, zda 12% nebo 30%. Po té druhé je polévka o něco hustší a krémovější. Čorbu chvilku povaříme. Můžeme ji dochutit ještě solí, pepřem a polévkovým kořením. Také můžeme přidat kapku octa, ale pozor, jen přiměřeně. Čorba se ráda sráží. Doporučuji přidat ocet až do talíře. Pokud se Vám vše podaří, bude polévka jemná a hladká.
Čorbu podáváme samotnou, můžeme ji doplnit čerstvým pečivem.
Děkuji za upřesnění, tento postup znám také, ale jen z vyprávění od babičky, ono byl problém sehnat v sedmdesátých letech jehněčí nebo skopové a tak když se po válce přistěhovali do ČSSR tak se bylo třeba přizpůsobit místním podmínkám (králík). Stejně jsou, ale recepty našich babiček jedny z nejlepších. Pěkný den.
Marcel
Pravá čorba
Vážení přátelé, pravá čorba se vaří z jehněčího nebo mladého skopového. Jeden den dlouho vařit jen na vývar s kořením. Pak nechat v chladu a příští den stáhnou ztuhly tuk s povrchu a pokračovat se zeleninou atd, maso odkrojit, vybrat libové a na konci vrátit do polévky. Na talíři doplnit lžíci smetany a podle chuti octem. Neznám lepší polévku na světě!
josef Duben
Čorba
Já dávám zeleniny asi 3 x tolik,než je v recepti a přidám pórek, 2 stroužky česneku,velkou cibuli, třeba i kousek kapusty, ale žádné maggi ani jinou chemii.
Pak všechnu zeleninu vyhodím, neb je rozvařená a samostatně vařím brambory s mrkví a další zeleninou, pokud ji chci dát. Po zavaření čorby a povaření přidám brambody a mrkev, zeleninu co jsem uvařil zvlášť a dám lehce zchladit na 65st, abych zastavil varný proces . Předtím troška petrželky. Dochucuji na talíři. Maso dávám také po zavaření základní polévky.
Je vynikající, recept je to skvělý, já jej jen lehce obměnil.
Zkusíte li to, uvidíte sami.
linhart
maso?
masíčko se vaří společně se zeleninou a brambory, pozor snadno rozvaří, mělo by být měkké a jít snadno od kosti, jinak se podává klasicky v polévce i s kostmi....není nad "ocucávání kostiček", dobrou chuť.