Slávky pečlivé vydrhneme pod studenou tekoucí vodou a zbavíme byssových vláken. Ty, které nejsou zcela uzavřené, odstraníme. Slávky dáme s polovinou cibule do hrnce, podlijeme vínem, přikryjeme pokličkou a zahříváme na středním ohni. Hrncem občas potřeseme. Většina slávek se po několika málo minutách otevře.
Hrnec odstavíme, tekutinu slijeme a odložíme k dalšímu použití. Slávky, které se neotevřely, nepoužijeme.
Zbývající cibuli opékáme v rendlíku na másle 2-3 minuty, potom vmícháme česnek a ještě minutu zahříváme. Postupně vmícháme odloženou tekutinu ze slávek, petrželku a smetanu. Osolíme a opepříme a ještě chvilku mírně povaříme.
V osolené vodě s 1 lžící oleje uvaříme conchiglie (rýhované mušle) tak, aby byly měkké, zároveň však ještě pevné, scedíme je, vrátíme do hrnce a udržujeme teplé.
Několik slávek odložíme na ozdobu i s lasturami, ostatní vyloupeme. Vyloupané slávky vmícháme do smetanové omáčky a krátce prohřejeme. Těstoviny upravíme na talíře, přelijeme omáčkou se stávkami a promícháme. Ozdobíme nevyloupanými slávkami a podáváme s teplým křupavým bílým pečivem.
Zdroj: Špalíček receptů Těstoviny
Nakladatelství SLOVART