Čokoládový řez s lesním ovocem a tvarohem

Recept na přípravu výtečného dezertu k odpolední kávě - čokoládový řez s lesním ovocem a sladkým tvarohem.


4.25x
120 min

Ingredience

poleva

60 gcukr
50 gvoda
40 ghořká čokoláda
5 gplátková želatina
40 gsmetana 33%

těsto

3 ksvejce
15 gkakao
75 gcukr krupice
50 ghladká mouka

omáčka

50 gvoda
65 gcukr krupice
250 gmražené maliny

zálivka

50 mlvoda
50 gcukr krupice
20 mlgriotka

směs

0.25 ksvanilka
10 gcukr moučka
50 gměkký tvaroh

na ozdobu

máta
8 ksborůvky
12 ksmaliny
8 ksostružiny
12 kslesní jahody

krém

50 mlvaječný koňak
8 gplátková želatina
660 gsmetana 33%
220 ghořká čokoláda 70% guanaja

Postup přípravy

Čokoládový řez vypadá pracně, ale pokud se budeme držet receptu, tak se to na 100% povede, jak je na obrázku. Dezert je možné připravovat celoročně, ale nejlépe je to v létě, když na zahradě a v lese všechno zraje. Je pokaždé jiný, záleží na tom, jaké ovoce jsme nasbírali. Jednou sladší, jindy kyselejší.

Příprava čokoládového korpusu:
Do kotlíku dáme vejce a cukr a šleháme 4 minuty na nejvyšší rychlost. Jakmile je hmota vyšlehaná, vyndáme kotlík ze stroje. Stěrkou zamícháme do vyšlehané hmoty prosátou mouku s kakaem. Hmotu rozetřeme na 2 kusy pečícího papíru. Těsto rozetřeme paletou na vrstvu tak, abychom po upečení mohli vykrojit upečený piškot.

Po rozetření dáme na plech a pečeme v troubě při teplotě 210 °C 8 -10 minut. Po upečení necháme piškot vychladnout a opatrně otočíme upečenou stranou na stůl a stáhneme pečící papír. Ráfek, do kterého budeme skládat řez, přiložíme na upečené pláty a přitlačíme, abychom je vykrojili.

Příprava sirupu na provlhčení piškotu:
Do rendlíku dáme vodu a cukr. Uvedeme do varu a stáhneme ze sporáku. Necháme vychladit, přidáme griotku a zamícháme.

Příprava čokoládového krému:
Do větší misky nalijeme vaječný koňak. Plátkovou želatinu dáme do misky s ledovou vodou, aby nabobtnala. Čokoládu vložíme do misky. Misku dáme do rendlíku s vroucí vodou, aby se čokoláda rozpustila. Smetanu vyndáme alespoň 2 hodiny předem, aby zteplala a lépe se s ní pracovalo. Smetanu šleháme metlami pomalu do polotuha tak, aby nebyla tuhá a ani moc tekutá. Želatinu vyždímáme a dáme rozpustit v kastrolu.

Do misky, kde je vaječný krém, nalijeme rozpuštěnou želatinu, zamícháme stěrkou a už nemícháme. Poté přidáme rozpuštěnou čokoládu, vyšlehanou smetanu a potom teprve zamícháme. Čokoládový krém připravujeme vždy, když se chystáme skládat řez.

Příprava čokoládového lesku:
Plátkovou želatinu dáme do misky s ledovou vodu, aby nabobtnala. V kastrolu uvedeme do varu vodu se smetanou a cukrem. Přidáme nabobtnalou želatinu a nerozpuštěnou čokoládu a mícháme stěrkou. Pokud se stane, že směs není hladká, promícháme ji ponorným mixérem a přecedíme přes jemný cedník.

Skládaní řezu:
Na plato položíme pečící papír a na něj vložíme ráfek. Do ráfku dáme vypíchnutý piškot, potřeme pomocí štětce sirupem. Navrch přijde polovina čokoládového krému, na krém piškot, opět provlhčíme sirupem a namažeme zbytek čokoládového krému. Vychladíme, na vrch nalijeme vlažný čokoládový lesk. Dezert krájíme, jakmile je lesk tuhý.

Příprava malinové omáčky:
Maliny vložíme do rendlíku, přidáme cukr, vodu a pomalu vaříme. Po deseti minutách rozmixujeme ponorným mixérem a pomalu povaříme do zhoustnutí. Přecedíme přes jemný cedník do mističky.

Příprava sladkého tvarohu:
Měkký tvaroh, cukr moučka a vanilku smícháme v misce. Tvaroh dáme na talíř a rozetřeme paletkou. Ovoce ledabyle poskládáme na talíř a ozdobíme malinovou omáčkou.

Čokoládový řez s lesním ovocem a sladkým tvarohem podáváme jako lahodný dezert.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Čokoládový řez s lesním ovocem a tvarohem

Zpět na recept