Troubu předehřejeme na 200 °C. Dortovou formu o průměru asi 24 cm (nejlépe s odnímatelným dnem) vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.
Na mírném plameni rozehřejeme máslo. Vejce vyšleháme s cukrem a medem. Zvlášť smícháme mouku, prášek do pečiva, špetku soli, vanilkový cukr a kakao. Vše přimícháme k vaječné směsi a nakonec zašleháme i máslo. Mandličky nasekáme a vmícháme do těsta jako poslední.
Těsto nalijeme do formy a pečeme asi 30 minut, hotový moučník by měl být uvnitř trochu lepkavý.
Čokoládový moučník s mandlemi necháme vychladnout a poté jej vložíme na 45 minut do mrazničky. Po vyjmutí ihned podáváme. Moučník podáváme řádně vychlazený, nikoli však mražený. Skladujeme v lednici.