Odvážíme si cukr a dáme do kastrolku, promícháme se smetanou a lžící instantní kávy. Mícháme tak dlouho, dokud nám nevznikne hustá hmota.
Hořkou čokoládu nastrouháme nebo rozpustíme. Máslo necháme povolit.
Na mírném ohni necháme cukrovou hmotu společně s máslem a čokoládou rozpustit, musíme stále míchat, aby se nám směs nepřipálila. Pak teplotu zvýšíme a 5 minut provaříme, aby směs získala karamelovou příchuť. Pozor, směs se nám nesmí připálit, nepříjemně by zhořkla! Odstavíme a za stálého šlehání necháme trochu vychladnout.
Směs na karamely rozprostřeme do máslem vymazané formy a necháme vychladnout. Pak krájíme na kostky velké dle libosti. Čokoládové karamely uchováváme v krabičce a v chladu.
Uvedené množství je zhruba na 25 karamelek.