Namočíme čočku, 2 hodiny jsou ideální, pak se rychleji uvaří. Po namočení dáme čočku vařit s nastrouhaným česnekem, lžící sádla (ani dvě se neztratí, když se vaří pro pořádného chlapa) a přidáme také bobkový list. Na bobkový list nezapomínat, jídlu dodá šmrncovní chuť a vůni. Když je čočka měkčí a bude mít méně vody (tak 1 cm nad čočku), přidáme k ní trochu vody s moukou. Je to alternativa proti zaprašování cibulky při smažení. Množství mouky podle toho, jak moc je čočka měkká a kolik zbývá vody v hrnci. Když je čočka měkká a vody zbývá hodně, přidáme více mouky.
Mezitím si nakrájíme cibulku na drobné kostičky. Větší část (asi 1,5 cibule) osmahneme na pánvi a přidáme ke změklé čočce. Odloženou část cibule si dáme osmahnout společně s nadrobno nakrájenou anglickou slaninou, která poslouží místo uzeného. Už jen chybí uvařit vejce natvrdo a pokrájet okurky.
Hotová čočka je měkká, nedrhne mezi zuby. Doba vaření je závislá od použité čočky a délky namočení.
Čočku z lásky rozdělíme na talíře, doplníme slaninou, vejcem a nakrájenou okurkou. Takto připravenou čočku z lásky můžeme podávat.