Cizrna na paprice se smetanovou omáčkou

Recept pro vegany, bez pšeničného lepku.


4.622x
75 min
3×

Postup přípravy

Propláchnutou cizrnu namočíme na 5-10 hodin. Namáčecí vodu před vařením slijeme a použijeme novou. Tím se zbavíme většiny nadýmavých látek. Namočenou cizrnu vložíme do papiňáku, zalijeme vodou tak, aby byla ponořená. Stravitelnost zlepšíme přidáním kousku mořské řasy (např. kombu) nebo majoránky či saturejky. Luštěniny přiveďeme k varu, přidáme trošku studené vody (tzv. šoková metoda) a opět přivedeme k varu. Nesolíme. Po uvedení do varu natlakujeme a vaříme cca 35?40 min. Bez tlakového hrnce vaříme do změknutí cca 1,5 hod. Luštěniny vařené v tlaku mají krémovější chuť. Uvařenou cizrnu scedíme a vývar si necháme na omáčku.

Ve větším kastrolu orestujeme cibulku na sezamovém oleji, sladkou papriku a mořskou sůl. Pozor, papriku nerestujeme dlouho, aby nezhořkla. Přilijeme vývar a povaříme doměkka.

Mezitím si rozmixujeme polovinu cizrny na hustou kaši s troškou cizrnového vývaru. Zvládne to i ruční ponorný mixér. Tím máme připravené skvělé zahušťovadlo.

V hrnci, ve kterém jsme vařili cibulku, ji ponorným mixérem také rozmixujeme. Přidáme do hrnce rozmixovanou cizrnu i nerozmixované luštěniny. Přidáme pórek a krátce povaříme.

Pokud chceme opravdu krémovou chuť, přilijeme sójovou smetanu, která je k luštěninám lépe stravitelná než živočišná smetana. Cizrnu na paprice se smetanovou omáčkou dochutíme citrónovou šťávou a granulovaným zeleninovým bujónem.

Cizrnu na paprice se smetanovou omáčkou servírujeme s celozrnnými těstovinami nebo opečenými jahelnými či kukuřičnými knedlíky, které se dají koupit ve většině bioprodejnách již hotové. Jinou, ale také skvělou chuť dodá omáčce tahini, trochu česneku a citrónové šťávy.

Tento i další skvělé recepty s fotografiemi naleznete v kuchařské knize roku 2006 - Biokuchařka od Hanky Zemanové.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Cizrna na paprice se smetanovou omáčkou

Zpět na recept