Chutné zeleninové karbanátky

Po mnohých těžkých jídlech se dobře hodí chutné zeleninové karbanátky. Recept je velmi variabilní a pokrm velmi chutný a lehký.


2.820x
45 min

Ingredience

podle chuti

sůl

směs

2 ksvejce
150 mlmléko
1 balíčekkypřící prášek do pečiva
0.25 lžičkymletá kurkuma
0.25 lžičkyčerstvě mletý pepř
500 gmražená zeleninová směs
1 svazečekčerstvá pažitka
0.25 lžičkymletý muškátový květ
4 ksjarní cibulka s natí
0.5 lžičkysušená majoránka
150 mlvoda z vaření zeleniny

příloha

60 gmáslo
1 svazečekčerstvá petrželka
600 gnové brambory

podle potřeby

hladká mouka
200 mlslunečnicový olej na smažení

Postup přípravy

Zatím ještě není dostatek čerstvé zeleniny, použila jsem proto zeleninu mraženou a sice směs brokolice, květáku, zelené fazolky, mrkve a zeleného hrášku, ale můžeme zvolit jakoukoliv zeleninu podle naší chuti.

Zeleninu necháme ve studené vodě rozmrazit, scedíme a v malém množství osolené vody zeleninu od bodu varu povaříme asi 5 - 7 minut, scedíme, necháme úplně vychladnout a část vody z vaření odložíme bokem. Zatím pokrájíme na kolečka očištěnou jarní cibulku i s natí a posekáme omytou pažitku.

Do mísy nalijeme asi 150 ml vody odložené z vaření zeleniny, rozklepneme 2 vejce, přilijeme 150 ml studeného mléka, osolíme, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem a všechno spolu dobře rozšleháme. Do vaječné směsi přidáme kurkumu, mletý muškátový květ, majoránku, posekanou jarní cibulku i s natí, posekanou pažitku a přidáme tolik mouky, aby vzniklo husté lité těsto. Těsto dobře promícháme, přidáme prášek do pečiva a znovu promícháme.

Do litého těsta vmícháme povařenou vychladlou zeleninu a necháme asi 30 minut odstát. Na pánvi rozehřejeme olej, naběračkou dávkujeme těsto se zeleninou do oleje a hřbetem polévkové lžíce vytvarujeme karbanátky, které smažíme z jedné strany do zlato-červené barvy asi 5 až 7 minut. Když se okraje karbanátků začnou zbarvovat do červena, obracečkou obrátíme a vysmažíme i z druhé strany.

Smažené zeleninové karbanátky dáme odsát od nadbytečného tuku na papírovou kuchyňskou utěrku. Zatím uvaříme nové brambory v osolené vodě, scedíme a pootáčíme potřesením v ohřátém másle s posekanou petrželovou natí.

Chutné zeleninové karbanátky servírujeme horké s novými brambory s máslem a posekanou petrželkou. Jde o rychlé jídlo s lehkou přípravou. Zeleninové karbanátky jsou nadýchané, lehoučké jako pírko, velmi chutné a lahodné s příjemným kořením. Pokrm je velmi variabilní, vhodný jako rychlý oběd či večeře.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Chutné zeleninové karbanátky

Zpět na recept