Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Omytá rajčátka nakrájíme na čtvrtky. Lilkům uřízneme konce a též nakrájíme na malé kostičky.
Do pánve s olivovým olejem dáme zesklovatět cibuli a podlijeme 50 ml vody. Přidáme nakrájený lilek a na mírné teplotě vaříme asi 15 minut. Omyté lístky bazalky a dobře osušené nasekáme. Polovinu najemno, polovinu necháme v celku.
Po 15 minutách k lilkům přidáme nakrájená rajčátka a vaříme dalších 10 minut. Lilkovou směs dochutíme solí, pepřem a nasekanou bazalkou.
Uvařené těstoviny nejlépe penne al dente přidáme k lilkům, dobře promícháme a na chvilku ještě orestujeme. Přidáme trochu vody z těstovin, aby nebyly těstoviny s lilkem příliš suché.
Chutné těstoviny s lilkem upravíme na talíře a ozdobíme lístky bazalky. Těstoviny podáváme teplé. Kdo má rád mozzarellu, při posledním restování ji přidá najemno nakrájenou k těstovinám a lilkům, dokud se neroztaví.