Recept na výbornou jemnou paštiku, kterou zvládne úplně každý a překvapí své okolí.
Hodnocení
4.6
/ 5 (36x)
Doba přípravy
160 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Ostatní
Česnek8 stroužků
Sůl1 lžíce
Cibule5 ks
Vepřová plec1 a 1/2 kg
Drůbeží játra1 kg
Vepřový bok1 a 1/2 kg
Mletý černý pepř1 lžička
Postup přípravy
Vepřovou plec či krkovici nakrájíme na kousky a vložíme do pekáče. Když se nám tam vejde, přidáme tam i vepřový bok (bůček), jinak ho upečeme zvlášť.
Maso osolíme a k němu vložíme asi 8 celých stroužků česneku a 4 až 5 kusů velkých cibulí rozkrojených na čtvrtky.
Maso trochu podlijeme a dáme péct krásně do hněda - nebojíme se toho.
Než se nám maso upeče, umeleme na jemno syrová játra a tyto necháme v lednici, než se maso upeče.
Když budeme mít maso upečené, necháme ho vychladnout a také nameleme, a to včetně upečených cibulí a česneku. Mlýnkem prolijeme i výpek.
Namleté maso i játra promícháme. Můžeme ještě zjemnit tyčovým mixérem.
Pokud by se směs zdála tuhá, přidáme trochu rozpuštěného sádla, aby se po sterilizaci dala paštika roztírat. Směs dochutíme solí a pepřem. Dále můžeme přidat brusinky či mandle.
Paštiku poté dáme do sklenic (tři čtvrtě sklenice), zavíčkujeme a dáme do hrnce, kde paštiku sterilujeme asi jednu a půl hodiny.
Potom necháme vychladnout a pár dní odležet.
Játrová paštika výborně chutná k čerstvému pečivu.
Zdravím všechny " paštikáře " .Každý máme jinou chuť a já jen chci upozornit na koření do paštik,kdyby někdo chtěl vyzkoušet.Já dávám přednost vepřovým játrům.
Hovez1981
Re: Pastika
Zdravím, paštiku uchovávám v lednici i v komoře. V lednici jsem jí měl (než se snědla) dva měsíce a v komoře měsíc a vše bez problému. Toto je vlastní zkušenost. Déle mi nevydrží, jelikož vždy vše rozdám nebo sníme. V pěkné sklenici je to i dobrý dárek kamarádům.
Hovez1981
Re: Fůůůů Haa
Nebudete zklamaná .... je to vlastně na chuti každého z nás. Ja příště do některých skleniček přidám brusinky.
milan
ňamina
Chutnal jsem jich a dělal více,ale tato se zdá,že je asi nejlepší.Naproti těm kde se přidavá máslo a vajíčka.Každý jedinec má hold svoji chuť!
Petr
Chutnala
Měl jsem možnost ochutnat originál a konstatuji, že se povedla. Nikterak kořením zvýrazněná chuť, o to více masová, jak má být.