Asi ve čtyřlitrovém hrnci rozpustíme bílý tuk (1 cm), přidáme nakrájenou cibuli a pomalu smažíme tak, aby aspoň třetina z množství smažené cibulky byla dozlatova (zbytek stačí do zesklovatění). Zalijeme vodou do třetiny hrnce, necháme vařit a zatím omyjeme hlívu a nakrájíme ji na útvary asi 2 - 3 cm dlouhé a 1 cm široké. Hlívu přidáme do hrnce.
Do litrové odměrky (nebo do jiné podobné nádoby) dáme studenou vodu, přisypeme hladkou mouku a rozmícháme do podoby mléka. Dále přidáme sůl, bujonovou kostku, koření (kmín, papriku sladkou i pálivou, kečup) a 1 velký stroužek prolisovaného česneku, také rozmícháme. Přilijeme do hrnce (nejlépe do vroucí polévky) a necháme pomalu probublávat. Pozor, mícháme, aby se mouka nepřipálila. Kdyby se nám připálila, byla by dršťková polévka z hlívy ústřičné hořká, ale jestliže se jen přichytí, nezoufejme, nýbrž hrnec asi na 2 minuty odstavme a zamíchejme. Potom půjde hezky odlepit ode dna. Po čtvrt hodině vaření hlívy přidáme brambory, majoránku a vaříme doměkka. Polévku z hlívy ústřičné podle potřeby dochutíme.
Chrášťanská drštková polévka z hlívy od Janinky Hrdé nejlépe chutná s čerstvým chlebem.