Vynikající surovina pro přípravu řady jídel, stále opomíjená.
Hodnocení
4.1
/ 5 (13x)
Doba přípravy
15 min
Ingredience
Podle potřeby
Suchý chléb
Postup přípravy
Chlebová strouhanka je skvělou možností jak využít zbytky chleba. Podmínkou je, že si chléb na strouhání předem trochu připravíme.
Když vidíme, že zbylé kousky již nelze použít, nakrájíme je na menší díly a ty necháme dokonale přeschnout.
Pak je chléb velmi křehký a lze jej úspěšně strouhat. Nedokonale vyschlý chléb se strouhá jen velmi obtížně a to mnohé odradí. Chléb vysychá asi 14 dní.
Chléb na strouhanku strouháme s citem, abychom nezahltili mlýnek. Strouhanku potom musíme prosít na hrubém sítu.
Jemná část se výborně hodí k zahušťování gulášů, polévek a omáček, které se pak prakticky nepřipalují. Hrubší podíl použijeme s úspěchem k přípravě sekané. Rozmočíme ji v mléce a pak postupujeme obvyklým způsobem.
Chlebovou strouhanku lze také použít k přípravě křehkých chlebových placiček, když nám doma dojde chléb. Připravíme je podobně jako karbanátky nebo podobné placky.
zrovna na zahuštění guláše? - chleba je zase jen mouka!!!! Já používám zásadně nastrouhanou bramboru a pěkně rozvařit. Tímto způsobem zahušťuju i zelí. 1000x lepší, než s moukou apod. :)
borovec
konečně
Po mnoha letech vaření vím jak opravdu zahustit guláš.Nikdo mi tento způsob neprozradil,každá kuchařka to tutlala.Moc a moc děkuji.
bataba
Vynikající
záležitost! Guláš už si nedovedu jinak představit, než zahuštěný chleb. strouhankou. Na vyzkoušení: zkuste ji přidat do normální (bílé) strouhanky. Na smažení. Není to dnes z důvodu šetření, ale má to svůj půvab. :-) Moje zkušenost, že i větší kousky se po 5-10 minutách varu, taky bezpečně rozvaří. Zkrátka, hodí se všude, kde si chleba dovedeme (chutí) představit.