Žloutky a bílky oddělíme od sebe. Žloutky utřeme postupně s cukrem, máslem a nakonec s tvarohem, mlékem a rumem. Přidáme trochu najemno nastrouhané citronové kůry. Nakonec vsypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a rychle promícháme.
Bílky ušleháme na sníh, přidáme vanilkový cukr a ještě chvíli šleháme. Směs zamícháme opatrně do těsta společně s kandovaným ovocem a rozinkami.
Připravené těsto vlijeme do formy a pečeme v předehřáté troubě 30 - 40 minut, nebo tak dlouho, dokud špejle zapíchnutá do bochníčku nebude suchá. Troubu předehřejeme na 180 °C.
Mezitím připravíme polevu: Z půlky citronu vymačkáme šťávu a přecedíme přes jemné sítko. Smícháme s 2 lžícemi moučkového cukru.
Po vytažení z trouby ještě propícháme bochníček špejlí a mírně zchladlý přelijeme citronovým sirupem. Chlebíček s citronem posypeme moučkovým cukrem a ozdobíme citronovou kůrou.