Chléb z pivního těsta

Recept na náš domácí nejoblíbenější chléb.


4.311x
160 min
2×

Ingredience

těsto

1 lžičkacukr
1 lžícesůl
1 lžičkaocet
1 lžícekmín
1 lžičkabylinky
330 mlsvětlé pivo
0.5 balíčkusušené droždí
20 dkgžitná chlebová mouka
40 dkgpšeničná chlebová mouka

podle potřeby

voda na potření

podle chuti

1 lžícesemínka (sezam, len, slunečnice)
1 lžičkakoření (černucha, koriandr)

Postup přípravy

Zaděláme ze všech ingrediencí těsto na chleba. Já ho nejraději míchám v pekárně (oddře to technika), ale rozhodně peču v troubě jako krásný kulatý bochník. Necháme kynout v zadělávačce v teple cca 1 hodinu. Do těsta zapracujeme také nejrůznější koření, bylinky či semínka. Těsto dáme na vál, hezky vypracujeme bochník a dáme jej na plech na pergamen na dokynutí. Teď je ta pravá chvíle, chceme li bochník zdobit zářezy či stříháním, úpravu provést. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě cca 30 minut dokynout pod utěrkou. Mezitím roztopíme troubu na cca 200 °C. Po vykynutí bochník bohatě potřeme vlažnou vodou a dáme do trouby na 20 minut. Po této době povytáhneme, znovu potřeme vlažnou vodou, stáhneme teplotu na cca 180 °C a dopečeme ještě 30 - 40 minut do barvy kloboučku hezky vyvinutého pravého hříbku. Po vytažení z trouby chléb z pivního těsta hned nekrájíme, ale necháme minimálně hodinu vychladnout tak, že bochník umístíme na vařečky, aby se zespodu nezapařil.
user-icon

autor Saille


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Chléb z pivního těsta

Zpět na recept
Druh jídla
Přílohy
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena