Recept na rychlou a jednoduchou paštiku z vepřových jater.
Hodnocení
5.0
/ 5 (3x)
Doba přípravy
45 min
Ingredience
Ostatní
Česnek2 stroužky
Sůl1 a 1/2 lžičky
Cibule2 ks
Koňak1 lžíce
Mletý pepř1 lžička
Smetana ke šlehání1 lžíce
Vepřová játra500 g
Sádlo vepřové100 g
Bylinky provensálské1 lžička
Postup přípravy
V kastrolku rozehřejeme 100 g sádla. Velké cibule oloupeme, na jemno nakrájíme a na středním plameni za stálého míchání pomalu osmažíme dozlatova.
Játra vykrájíme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kousky.
Cibuli vyjmeme z výpeku, vložíme játra a opékáme je 4 - 5 minut, aby uvnitř zůstala růžová.
Vychladlá játra s cibulkou i výpekem umeleme na masovém strojku, případně rozmixujeme.
Do jemně rozemleté nebo rozmixované játrové směsi přidáme sůl, pepř, koňak, smetanu, prolisovaný česnek a ochutíme bylinkami. Vše dobře promícháme.
Paštiku z vepřových jater přendáme do formy a necháme zcela vychladnout. Pokud budeme chtít paštiku vyklopit, nejdříve formu vyložíme mikrotenovou fólií. Formu necháme přibližně 12 hodin překrytou alobalem v chladu dobře ztuhnout.
Chlazenou paštiku z vepřových jater podáváme nejlépe s rozpečeným pečivem a zeleninou.