Do misky si nakrájíme na proužky papriku, rajčata nakrájíme na plátky. Používáme-li mražená rajčata, nejprve je oloupeme a nakrájíme na čtvrtky, rajčata předem nerozmrazujeme. Přidáme červenou papriku, oregano, pepř, trochu soli, bobkový list a chilli koření. Na oleji orestujeme cibuli, přidáme utřený česnek a ještě 1 minutu restujeme. Přidáme umyté mleté maso (směs nebo jen hovězí) a restujeme do té doby, než ztratí růžovou barvu.
Ke směsi přidáme scezené konzervované červené fazole a vsypeme všechny suroviny z misky. Zamícháme, lehce podlijeme (cca 100 ml vody) a dusíme 2 hodiny (dobu vaření nezkracujeme, je nutná k propojení chutí). Občas dle potřeby podléváme. Používáme-li rajčata (možno i papriky) mražená, nepodléváme, stačí tekutina z mražené zeleniny.
Chilli con carne podáváme s pečivem, chlebem, vynikající je kombinace s uvařenými špagetami.
Chilli con carne můžeme připravit i pro vegetariány, kdy maso nahradíme sójovou drtí v množství 1 balíčku (150 g).