Vynikající a zdravé zároveň, to je ta nejlepší kombinace.
Hodnocení
4.7
/ 5 (25x)
Doba přípravy
150 min
Chutnalo
6x
Ingredience
Ostatní
Sůl1 lžička
Mléko270 ml
Droždí1/2 kostky
Med1 lžička
Mák
Olivový olej1 a 1/2 lžíce
Dýňová semínka
Celozrnná mouka300 g
Celozrnná žitná mouka50 g
Sezamová semínka
Slunečnicová semínka
Lněná semínka
Jemně mleté ovesné vločky150 g
Na potření
Vejce1 ks
Postup přípravy
Z vlažného mléka, špetky soli a kvasnic připravíme kvásek. Kvásek smícháme s moukou, vločkami, olejem, medem, solí a libovolným množstvím semínek a máku.
Vypracujeme těsto a necháme hodinu v teple pod utěrkou kynout.
Poté těsto znovu propracujeme a vytvoříme bochánky.
Celozrnné bochánky naskládáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 40 minut pod utěrkou kynout.
Na závěr celozrnné bochánky pomašlujeme vejcem a posypeme třeba mákem.
Dáme je péct do vyhřáté trouby na 180 °C 20 minut.
Hotové celozrnné bochánky ihned sundáme z plechu na mřížku a necháme vychladnout.
No ještě si také říkám, jestli nečekáte, že výsledná houstička bude nadýchaná a měkoučká tak, jako klasické bílé tukové housky a rohlíky? Ty jsou z obyčejné hladké bílé mouky, ona ta celozrnná je o dost hutnější a výsledek není nikdy tak nadýchaný, ale na druhou stranu k zasycení vám stačí polovina toho co byste snědli normálně. Někdo není na konzistenci celozrnného pečiva zvyklý, a tak míchá celozrnnou mouku půl napůl s hladkou, je to pořád zdravější, než jen obyčejná houska ;-) tak to zkuste, to vám nakyne určitě!
Jakl
A nevyndáváte je z trouby nedopečené? Na pohled mohou vypadat upečené, ale uvnítř nemusí být ještě úplně hotové. Zkuste před vyndáním z troudy píchnout špejli někam doprostřed a když vyndáte špejli čistou, můžete moučník z trouby vyndat. Když se na ni přilepí těsto, ještě pečte.
liddduska
Re:
Tak raději dělejte nepečené moučníky, tam se nemá co zdrcnout :-D ale dřív se mi to taky občas stávala, pak jsem zjistila v čem je problém. Moučník se musí vytahovat pomalu a nesmí se s nim bouchnout když ho pokládáte. A taky jsem dělávala to, že jsem na něj vždycky dostala chuť a musela jsem si ukrojit kousek na ochutnání ještě když byl moučník teplej... a to se nesmí! protože pak se to všechno právě zdrcne. Takže nechat pěkně pomalu vychladnout a teprve pak ujídat :-)
liddduska
Re:
Vločky používám taky ty v modrém obalu. Ale opravdu nevím v čem by mohl být problém. Možná zkuste ještě tu jinou mouku. Chce to opravdu hladkou jemně mletou celozrnnou pšeničnou. Možná, že ta, kterou kupujete, je moc hrubá. (nebo ji zkuste namíchat s obyčejnou hladkou moukou) Já jsem nevíce spokojená s tou z alberta. Pokud ale ani to nepomůže, tak opravdu nevím. Mě všechno vždy dopadne tak, jak má.
koblizek
droždí bylo čerstvé, běžela jsem kvůli těm bochánkům pro něj do obchodu :D mouku mám žitnou z Alberta a pšeničnou z Tesca. Ještě mě napadlo jestli ty vločky to nedělají, jestli nemám špatné.. mám jemně mleté od Emca, ty v modrém papíru. Mají ještě v červeném a ty tak namleté nejsou. Jinak už fakt nevím :( poprvé jsem myslela že jsem tam dala moc semínek, tak jsem je tam napodruhé dávala až když bylo těsto umíchané. Ale taky to nebylo úplně ono :(