30 dkg | cukr | |
3 l | voda | |
3 porce | černý čaj | |
3 porce | zelený čaj | |
1-3 ks | kombucha | |
0.3 l | hotový nápoj |
Kombuchu si doma můžeme udělat více způsoby. Varianta, když máme houbu. Vodu dáme do odpovídajícího hrnce a uvedeme do varu. Přidáme cukr a necháme krátce povařit, asi 5 minut. Sundáme z plotny a přidáme čaj. Necháme odstát a zchladit na 30 a méně stupňů Celsia, klidně i přes noc. Do velké zavařovačky nalijeme hotový nápoj, dolijeme čajem a do nálevu přidáme houbu. Je vcelku jedno, jak ji tam člověk dá. Varianta bez houby. Postup je totožný s variantu č. 1, akorát nemáme houbu, která se nám za asi týden utvoří na povrchu nálevu. Doba kvašení je 8 - 10 dní. Doba je jen orientační, záleží na mnoha faktorech a konkrétní chuti jedince, chce si to vychytat podle sebe. Houbu lze získat i z kupovaného nápoje. Koupíte ho v každé slušnější lékárně za asi 70,- Kč. Stačí nápoj připravit podle varianty 2 a do týdne budete mít pár milimetrů silnou houbu. Sám jsem takto začínal. V chladu a temnu má kombucha má velmi dlouhou skladovací dobu. Do nápoje se před kvašením dá přidat alkohol - pálenka. Nálev se dá připravit i z bylin. Kofein podporuje růst. Nápoj by neměl přijít do styku s kovem.
Videorecept: Milujete asijskou kuchyni? Smažená rýže inspirovaná Thajskem vás nezklame
Máme pro vás skutečnou bombu - smaženou rýži s kuřecím masem, zeleninou a vejci na thajský způsob. Recept je jednoduchý a výsledný pokrm chuťově vyvážený a zároveň příjemně pikantní. Doporučujeme vyzkoušet!
Daikon - velká bílá ředkev nejen v asijské kuchyni
Bílá ředkev obřích rozměrů vyčuhuje z pultů supermarketů a málokdo ví, co to vlastně je. Nebojte se experimentovat s asijskou kuchyní.
Autor:Jarack
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena