Koupíme čerstvé mléko a pořídíme si 1 sáček bulharských jogurtových kultur. Jeden sáček můžeme použít až na 5 litrů mléka.
Mléko zahřejeme na 45 °C, vsypeme sáček kultur a pořádně zamícháme. Základ na domácí jogurt rozlijeme do předem vyvařených a zchladlých sklenic. Sklenice dobře uzavřeme, zabalíme do deky na cca 10 hodin.
My doma děláme jogurt ze 3 litrů mléka a takto připravený jogurt je krásný hustý. Hotový jogurt z bulharských kultur uložíme do lednice.
Když jogurt dochází, stačí znovu koupit mléko, tentokrát dáme na 1 litr 3 lžíce již hotového jogurtu, znovu do sklenic, do deky (tentokrát stačí na 8 hodin). Takto můžeme opakovat až desetkrát, po každém dalším opakování houstne jogurt rychleji.
Domácí jogurt z bulharských kultur je bez zahušťování, jen čistý produkt. Nám doma moc chutná.