Bzenecký řízek od maminky

Výborný recept na přípravu vepřových kotlet, který mi zůstal jako vzpomínka na maminku, která výtečně vařila. Tomuto receptu říkala i řízky s překvapením.


5.012x
60 min

Postup přípravy

Z tradičních přísad uděláme do větší mísy bramborákové těsto. Nastrouháme asi deset větších brambor, přidáme jedno velké vejce, hrst majoránky, podle chuti sůl, drcený kmín, asi pět větších prolisovaných stroužků česneku a zahustíme hladkou nebo polohrubou moukou. Kotlety nakrájené na tenké plátky, osolíme, opepříme a naklepeme. V pánvi rozehřejeme asi 1 cm vysokou vrstvu oleje. Na rozehřátý olej vložíme lžící a rozetřeme menší množství bramborákového těsta ve tvaru a velikosti kotlet a na něj co nejdříve jemně přitiskneme maso. Po chvilce na maso přidáme zhruba stejné množství bramborákového těsta jako dospod a jemně ho rozetřeme po kotletě. Jemně nadzvedneme a pokud je spodní vrstva těsta propečená dozlatova, opatrně převrátíme podběračkou na druhou stranu masa. Vznikne nám tak dozlatova propečený řízek s překvapením. Bzenecký řízek od maminky podáváme s větším množstvím vařeného červeného zelí.


Ty nejlepší smažené řízky nejen na neděli


Smažený řízek, to je oblíbená česká klasika, bez níž si málokdo umí představit nedělní oběd. Dá se připravit na mnoho způsobů a my pro vás vybrali 6 receptů s výborným hodnocením.


Ty


Jak správně smažit řízky


Po přečtení tohoto titulku se asi každá žena a i leckterý muž vaření znalý ironicky pousměje. Ale v praxi je tomu tak, že existuje skutečně velký rozdíl mezi řízkem a řízkem. Řízky mohou být tvrdé a gumové, nebo chutné a křehké. Cílem je pochopitelně druhá varianta, proto vám zkusíme prozradit pár fíglů, jak na to.


Jak

user-icon

autor Šárka


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Bzenecký řízek od maminky

Zpět na recept