Bylinkové žemle

Recept na velmi chutné žemle.


5.012x
60 min

Ingredience

1 lžícecukr
2 ksžloutek
2.5 dlmléko
1 lžícemajoránka
0.5 svazkupažitka
1 lžičkatymián
0.5 svazkupetrželová nať
1 balíčeksušené droždí
1 lžičkamořská sůl
500 ghrubozrnná pšeničná mouka
50 gmáslo nebo neztužený rostlinný tuk

na potření

žloutek
voda

na ozdobu

1 lžícekmín
1 lžičkakoriandr

Postup přípravy

Mouku dáme do mísy a promícháme se suchým droždím, solí a cukrem. Přidáme vlažné mléko, máslo a žloutky. Majoránku a tymián přebereme, umyjeme a přidáme ostatní nadrobno posekané bylinky. Vypracujeme husté těsto. Přikryté těsto necháme kynout na teplém místě 30 minut. Ještě jednou promícháme a na moukou posypané desce rozválíme na tloušťku 2 - 3 cm. Okrouhlou formičkou vykrajujeme malé žemličky. Poskládáme je na moukou posypaný plech a ještě necháme kynout 10 minut. Potřeme žloutky rozmíchanými ve vodě a posypeme kmínem a koriandrem. Bylinkové žemle pečeme v troubě předehřáté na 200 °C 15 minut. Bylinkové žemle podáváme teplé nebo studené.
user-icon

autor Ludvo


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Bylinkové žemle

Zpět na recept
Druh jídla
Chuťovky
Národní kuchyně
Slovenská

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena