Býčí žlázy v zelenině

Býčí žlázy jsou velice jemný druh masa a jeho příprava není ani složitá, ani zdlouhavá. Chutí připomínají vepřové ledvinky a dají se z nich připravovat různé delikatesy.


3.911x
35 min

Ingredience

100 gšpek
1 špetkamletý pepř
0.5 lžičkydrcený kmín
2 stroužkyprolisovaný česnek
1 svazeklahůdková cibulka
1 ksbílá paprika
1 ksvětší rajče
3 ksbýčí žlázy
2 kostkyšťáva k vepřovému masu

podle chuti

nasekané čerstvé zelené bylinky

Postup přípravy

Očištěné žlázy rozřízneme na poloviny a ty ještě překrájíme na širší půlměsíčky. Špek nakrájíme na větší kostičky, cibulku oddělíme od zelené natě, kterou nakrájíme nadrobno a odložíme stranou. Bílé části cibulky nakrájíme na půlměsíčky a dáme společně se špekem do rozehřátého kastrolu, nebo větší hlubší pánve na 4 minuty orestovat. Papriku zbavenou jádýrek překrojíme na polovinu a ještě na tenší proužky. Žlázy společně s paprikou vložíme na zezlátlou slaninu s cibulkou, zasypeme kmínem, mírně opepříme a pod pokličkou dusíme bez podlití (žlázy pustí dostatečné množství tekutiny) na mírném plameni 15minut.

Mezitím si nakrojíme do kříže rajče, spaříme jej vařící vodou, sloupneme slupku a rajče nakrájíme na drobné kostičky. V kastrůlku si ve vařící vodě rozpustíme dle návodu 1-2 kostky na šťávu (záleží, kolik výsledného množství šťávy budeme v závěru chtít).

Po 15 minutách dušení ke žlázám přidáme rajče, odložené nakrájené nati cibulky, přichystanou šťávu a česnek. Vše promícháme a pod poklicí ještě 8 minut provaříme.

Býčí žlázy v zelenině dochutíme a ozdobíme zelenými bylinkami a můžeme podávat například s rýží, hodí se i těstoviny, nebo jen pečivo.
user-icon

autor uška


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Býčí žlázy v zelenině

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká