Býčí varlata můžeme koupit již zbavené vazivového obalu. Nakrájíme je na 1 cm plátky, které opepříme a ochutíme vegetou. Dáme do chladu uležet.
Na placky smícháme mouku, vejce, vegetu a sůl. Vypracované těsto zakryjeme vlhkou utěrkou.
Pórek očistíme. Dále používáme jen bílou část. Tu nakrájíme na 0,5 cm kolečka, která rozebereme na kroužky.
Z těsta tvarujeme placky 10cm v průměru a asi necelý centimetr silné. Pečeme na suché plotně do světlehněda.Odložíme do misky na bavlněnou utěrku. Chilli papričky očistíme, zbavíme semínek a nasekáme najemno.
Na oleji orestujeme pórek, přidáme plátky varlat a smícháme, chvíli restujeme. Přidáme chilli papričky a slunečnicová semínka, lehce vše opražíme a podlejeme vínem. Dusíme 20 minut.
Malé cuketky jenom omyjeme a nakrájíme na plátky. Někdo si je při konzumaci solí.
Porce servírujeme s pórkem. Zajímavější je všechno nechat na pávni ,ať si každý vezme a řekne, co to je. Drtivá většina říká mladé telecí, neuhádl zatím nikdo.
Varlata můžeme obalovat jako klasické řízky. Pak chutnají ještě víc jako telecí. Pozor, mají výrazné afrodiziakální účiky!