Bube-koláč s mákem a švestkami

Proč se koláči říká Bube nevím. Recept mám od babičky a už se ji nezeptám.


4.721x
75 min
3×

Postup přípravy

Máslo nakrájíme na kousky a necháme změknout. Na vál si prosejeme mouku, kterou smícháme s kypřícím práškem a cukrem. Do mouky uděláme důlek. Do něj vlijeme mléko, přidáme žloutek a změklé máslo a vypracujeme hladké těsto.

Mák smícháme se skořicí, citronovou kůrou a cukrem.

Těsto rozdělíme na menší a větší polovinu. Vymažeme a vysypeme dortovou formu. Větší díl vyválíme a vložíme do dortové formy, vyložíme i do výšky. Těsto posypeme půlkou makové směsi a polijeme šťávou ze švestkového kompotu. Makovou vrstvu hustě poklademe kompotovanými švestkami a posypeme zbytkem máku. Vyválíme druhou placku a koláč přikryjeme.

Koláč dáme do předehřáté trouby a pečeme asi 50 minut.

Upečený bube-koláč s mákem a švestkami ocukrujeme a nakrájíme.
user-icon

autor konko


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Bube-koláč s mákem a švestkami

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Česká