Slaný kynutý koláč plněný bryndzou a ochucený koprem.
Hodnocení
4.8
/ 5 (19x)
Doba přípravy
90 min
Ingredience
Těsto
Sůl1 špetka
Vejce1 ks
Mléko100 ml
Droždí15 g
Polohrubá mouka250 g
Rostlinný tuk50 g
Náplň
Vejce3 ks
Máslo125 g
Brynza1/2 kg
Podle chuti
Kopr
Podle potřeby
Tuk na vymazání
Mouka na vysypání
Postup přípravy
Připravíme si kynuté těsto. V teplém mléce rozpustíme rostlinný tuk a necháme vychladit na pokojovou teplotu.
Do prosáté mouky se špetkou soli rozdrobíme droždí, rozklepneme vejce a spolu s vychladlým mlékem vypracujeme v hladké těsto.
Těsto řádně prohněteme a necháme vykynout.
Mezitím si připravíme náplň. Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky s máslem utřeme do pěny, vmícháme bryndzu. Podle chuti přisolíme. Nakonec lehce spojíme s ušlehaným bílkovým sněhem.
Vymažeme a vysypeme formu na koláč, vyložíme vykynutým těstem, na které rozvrstvíme bryndzovou náplň. Posypeme usekaným koprem.
Bryndzovník pečeme ve středně vyhřáté troubě, dokud těsto nezrůžoví a náplň neztuhne.
Bryndzovník podáváme vychladlý k čaji nebo vínu. Vychladlý koláč naporcujeme a podáváme jako chuťovku nebo studenou večeři.