Briošky s mákem

Příprava briošků není časově náročná a pokud si trochu přivstaneme, můžeme rodinu překvapit výtečnou snídaní.


3.614x
45 min

Ingredience

1.5 lžičkysůl
4 ksvejce
100 gmáslo
250 mlmléko
1 kostkadroždí
100 gcukr moučka
200 ghladká mouka
500 gpolohrubá mouka

na potření

50 gmáslo

podle potřeby

mák
tuk na vymazání

Postup přípravy

Mléko mírně zahřejeme a máslo rozpustíme. Droždí rozdrobíme, posypeme trochou mouky a cukru, zalijeme malým množstvím vlahého mléka a necháme vykynout v kvásek. Mouku prosejeme se solí a cukrem. Bílky oddělíme od žloutků. Žloutky rozkvedláme ve zbylém množství mléka a spolu s vlahým máslem promícháme s moukou. Vypracujeme vláčné těsto. Z těsta hned tvoříme malé kulaté briošky. Rovnáme je na vymaštěný plech, potíráme bílkem a sypeme mákem. Místo máku je můžeme sypat ale i solí a kmínem. Než rozehřejeme troubu, necháme briošky kynout na plechu. Briošky pečeme v předehřáté troubě prudčeji než např. kynutý koláč. Upečené a ještě horké briošky potřeme rozpuštěným máslem a pak necháme trochu vychladnout. Hned podáváme k čaji nebo kávě. Můžeme je i trochu pocukrovat. Briošky výborně chutnají rozříznuté, potřené máslem a džemem. Briošky jsou výborné čerstvé, nenechávejte tedy zásobu i na druhý den.
user-icon

autor Dana

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Briošky s mákem

Zpět na recept
Druh jídla
Chuťovky
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena