Briošky s mákem

Příprava briošků není časově náročná a pokud si trochu přivstaneme, můžeme rodinu překvapit výtečnou snídaní.


3.614x
45 min

Postup přípravy

Mléko mírně zahřejeme a máslo rozpustíme. Droždí rozdrobíme, posypeme trochou mouky a cukru, zalijeme malým množstvím vlahého mléka a necháme vykynout v kvásek. Mouku prosejeme se solí a cukrem. Bílky oddělíme od žloutků. Žloutky rozkvedláme ve zbylém množství mléka a spolu s vlahým máslem promícháme s moukou. Vypracujeme vláčné těsto.

Z těsta hned tvoříme malé kulaté briošky. Rovnáme je na vymaštěný plech, potíráme bílkem a sypeme mákem. Místo máku je můžeme sypat ale i solí a kmínem. Než rozehřejeme troubu, necháme briošky kynout na plechu.

Briošky pečeme v předehřáté troubě prudčeji než např. kynutý koláč.

Upečené a ještě horké briošky potřeme rozpuštěným máslem a pak necháme trochu vychladnout. Hned podáváme k čaji nebo kávě. Můžeme je i trochu pocukrovat. Briošky výborně chutnají rozříznuté, potřené máslem a džemem. Briošky jsou výborné čerstvé, nenechávejte tedy zásobu i na druhý den.
user-icon

autor Dana


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Briošky s mákem

Zpět na recept