Brioche á téte - francouzské briošky

Tradiční recept na velmi chutné pečivo francouzské kuchyně, které se připravuje i dnes nasladko i naslano. Briošky jsou známe už několik století a jsou oblíbené v celém světě.


2.521x
160 min

Postup přípravy

Do mísy prosejeme hladkou mouku a smícháme se solí. Do jamky v mouce nadrobíme droždí, zalijeme vlažným mlékem a necháme vykynout kvásek. Až kvásek vykyne, dáme do menší misky jemný cukr krystal, přidáme čerstvé měkké máslo a pomocí vidličky všechno spolu zpracujeme na hladký máslovo-cukrový krém.

K vykynutému kvásku přidáme 6 rozklepnutých čerstvých domácích vajec, zpracujeme pořádně rukama na pružné lesklé poloměkké těsto. Po malých částech důkladně zapracujeme máslo s cukrem, až vznikne měkké pružné těsto, které bude trošku lepit.

V závislosti od velikosti vajec můžeme ubrat nebo podle potřeby přidat trochu mouky, až bude mít těsto popsanou konzistenci. Tato fáze přípravy je dost namáhavá, trvá cca 20 minut, až se těsto bude odlepovat od rukou i stěn mísy. Případně můžeme použít na míchání různé stroje. Nejlepší je však spolehnout se na hmat a cit v prstech vlastních rukou.

Vypracované těsto dáme kynout přikryté čistou utěrkou na teplé místo na 2 hodiny. Během kynutí těsto každou půlhodinu srazíme a propracujeme vařečkou. Když naposledy těsto vykyne, odložíme ho přikryté fresh folií odpočívat do chladničky na noc, kde krásně nakyne.

Po 16 hodinách pobytu v chladničce těsto vybereme a necháme ohřát na pokojovou teplotu na teplém místě. Mezitím mašlovačkou jemně vymažeme rozpuštěným vlažným máslem formu na biskupský chlebíček o rozměrech 33 x 11 x 7 cm a formu na pudink o průměru 7 cm nahoře.

Těsto pomocí stěrky přendáme na jemně pomoučněnou desku a stěrkou rozdělíme na 2 stejné poloviny. Stěrkou se rozděluje v tomto případě těsto snadněji než ostrým nožem. Z jedné poloviny těsta uděláme 4 stejné obdélníky, které ještě rozdělíme na polovinu a z každé části vytvarujeme kuličky, budeme mít tak 8 kusů kuliček. Kuličky vložíme ve dvou řadách do máslem vymazané formy na biskupský chlebíček. Pokud budou kuličky trošku dále od sebe, to nevadí, protože ještě pořádně nakynou.

Vezmeme druhou polovinu těsta, rozdělíme na dvě části a sice na dvě třetiny a jednu třetinu. Z větší části těsta vytvarujeme větší kouli, kterou dáme do pudinkové formy a jemně v mouce namočeným ukazováčkem a prostředníčkem pravé ruky vyhloubíme dost širokou jamku zatlačením těsta k okrajům formy.

Potom vezmeme menší třetinu těsta, vytvarujeme menší kouli a dolní část vyválíme do protáhlého kuželu, nahoře zůstane tvar koule. Tento kužel užším koncem vložíme do jamky v těstě uprostřed, tak vznikne požadovaný tvar košíčku s koulí.

Vejce rozšleháme s lžící studeného mléka a mašlovačkou potřeme těsto ve formě na biskupský chlebíček i ve formě na pudink. Přikryjeme folií a na teple necháme znovu kynout další dvě hodiny. Po uplynutí této doby těsto zase potřeme vejcem a těsto v pudinkové formě 5x nastřihneme nůžkami z okrajů do středu v tvaru pěticípé hvězdy.

Briošky vložíme péct do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme 25 minut a sledujeme, jak nám povrch dost rychle hnědne. Asi v polovině pečení celé přikryjeme teflonovou folií, aby se povrch nespálil. Upečené briošky vybereme z trouby, asi po 10 minutách z formy a necháme vychladnout na mřížce. Briošky pokrájíme ještě vlažné na plátky o tloušťce asi 0,5 cm.

Brioche á téte - francouzské briošky podáváme k snídani s máslem, nutellou, čajem či s horkým kakaem. Těsto je velmi chutné, jemné, lehké jako pírko, nadýchané s početnými dírkami (až průsvitné), krásně žluté a nepřeslazené. Je to nákladný a náročný recept, ale nelitujte čas, ani vynaloženou námahu, bohatě se vám odmění.

Francouzské briošky jsou známe několik století a dělají se naslano i nasladko. Briošky se vyznačují lehkostí, kyprostí a nadýchaností. Charakterizuje je vysoký podíl vajec a másla v poměru k bílé mouce. Příprava je pracná i časově náročná.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Brioche á téte - francouzské briošky

Zpět na recept