Brambory oloupeme a v osolené vodě uvaříme doměkka. Poté je scedíme, rozšťoucháme s trochou mléka a rozmixujeme na hustou bramborovou kaši, do které vmícháme syrová vejce.
Zelí překrájíme, dáme do kastrolku a trochu povaříme. Vodu slijeme a přidáme na sádle osmahlou cibulku nakrájenou na kostičky. Použijeme 2 - 3 větší cibule.
Na pomoučněný vál rozložíme bramborovou kaši, na ní položíme dušené zelí. Z kaše uděláme šišku a opatrně ji přendáme na pekáč, který jsme si vymazali sádlem.
Bramborový závin můžeme potřít rozšlehaným vejcem, posypat nejrůznějšími semínky a pečeme ve vyhřáté troubě, až je povrch zlatavý.
Po upečení bramborový závin nakrájíme na kousky a podáváme s kysanou smetanou.
Foto: Shutterstock.com