Ve slupce uvaříme brambory. Uvařené, oloupané a vychladlé brambory najemno nastrouháme. Je vhodné je vařit den předem, lépe se zpracují.
Přidáme vejce a hrubou mouku a vypracujeme těsto. Mouku přidáváme podle potřeby - těsto má být dostatečně tuhé, ale ne suché.
Ukrajujeme kousky těsta. Na pomoučeném stole z nich vyválíme "hada", ze kterého ukrajujeme špalíčky. Ty pak vsypeme do vroucí osolené vody. Vařečkou promícháme, aby se nepřichytily ke dnu.
Jakmile špalíčky vyplavou, necháme je asi 1 minutu povařit a vyndáme do připraveného kastrolku nebo mísy.
Špalíčky podáváme s vařeným kyselým zelím a posypeme je spolu s cibulí na másle orestovanou uzeninou. Bramborové špalíčky se zelím a uzeninou ihned servírujeme. Dobu přípravu uvádím již po uvaření a vychladnutí brambor.